Flirten met toegevoegde waarde

Crowdsourcing belicht in een theoretisch framework: het flirtmodel.

Bent u al bekend met crowdsourcing? Bekijk Wikipedia eens:

Crowdsourcing” is a neologism for a business model that depends on work being done outside the traditional company walls: while outsourcing is typically performed by lower paid professionals, crowdsourcing relies on a combination of volunteers and low-paid amateurs who use their spare time to create content, solve problems, or even do corporate R&D. The term was coined by Wired magazine writer Jeff Howe and editor Mark Robinson in June 2006.

Samenwerking gaat veel verder dan u denkt.
Bedrijven hebben het ‘samen is beter dan alleen’ inmiddels ontdekt. Bedrijven gaan op steeds grotere schaal samen met klanten nieuwe merken, producten en diensten ontwikkelen.

Bij service innovatie is co-creatie nog veel belangrijker. Soms is co-creatie een middel om de beleving van de klant te versterken bij de dienstverlening. Een service kan je niet aanraken. Het is abstract. Een service is ook interactief. Daarom is de rol van de klant daar veel groter. De rol van de klant wordt steeds belangrijker. Ook in de dienst zelf is de participatie van de klant van belang voor de eindkwaliteit.

  • Klanten zijn co-creators en co-producers van diensten. -Customers become co-creators or coproducers of services and experiences which may result in lasting customer value and longterm relationships-.
  • Ook productpersonalisatie (bijvoorbeeld de pas van de Postbank) door co-creatie kan uw diensten een impuls geven.
    Producten kunnen dan specifiek worden afgestemd op de persoonlijke wensen van de eindgebruiker. De klant kan zich identificeren/ ontleent zijn identiteit van zo’n product.
  • Ook in de verbeterslagen van diensten spelen webblogs en klantenforums een evidente rol. Online communities schieten als paddestoelen uit de grond. Consumenten doen de marketing en Pr over uw merk en of product zelf. De klant blijkt gevoelig te zijn voor ervaringsfeiten.
    Daarnaast is de klant kritisch en op zoek naar bewijs van goede dienstverlening, waarbij de geloofwaardigheid van de organisatie wordt bevestigd.

Het flirtmodel geeft in ieder geval inzicht in de vraag: hoe crowdsourcing (collectieve co-creatie) adequaat vorm te geven, vanuit een theoretisch schillenmodel.

Het flirt model voor crowdsourcing (link)

The model views the phenomenon from the perspective of a company considering intensive collaboration with customer collectives and aims to identify the different actors on the field as well as their roles in the collective creation process. Furthermore, it suggests a set of elements (the FLIRT ring) that have to be considered and established in order to achieve desired action in the community. I will first briefly explain the different actor groups and then continue on to the FLIRT elements.

De kernvraag is bij welke stappen voor, tijdens en na de dienst de klant op zoek is naar ruimte om de service naar persoonlijke voorkeurenen in co-creatie in te vullen. Personalisatie en co-creatie zijn onomkeerbare trends maar tevens modewoorden. Het is belangrijk te weten wanneer personalisatie en co-creatie van meerwaarde is voor de klant (satisfier). De initiatieven van personalisatie en co-creatie mislukken te vaak vanwege een gebrekkig begrijpen van klantgedrag.

Laten we de klant van morgen samen verleiden met dank aan het flirtmodel.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]