Paradox in beeld : Nederlandse economie na GB meest dienstverleningsgebaseerd …..

1. Nederlandse economie na GB meest dienstverleningsgebaseerd

Nederland heeft na Groot-Brittannië de meeste dienstverleners van de Europese Unie. De dienstensector geeft werk aan ruim 70% van de werknemers. Dat meldt het Europees statistisch bureau Eurostat. Vooral Schiphol en Flevoland (groothandels) zorgen voor veel dienstverlenende banen. Het EU-gemiddelde ligt net onder de 60% van de banen. Het laagterecord is in Roemenë (40%).

Services* were the main activity of 13.1 million enterprises in the EU-25 in 2003, which generated a turnover of EUR 10 363 billion. Producing a value added of EUR 2 650 billion, and employing 69 million persons, services accounted for 55 % and 59 % respectively of the total non-financial business economy (NACE Sections C to K, excl. J). In terms of employment, it was the largest sector, well ahead of industry and construction, with shares of 30 % and 11 % respectively.

Voor de echte liefhebber de link van het rapport (statistisch materiaal over de service ecomomy)

……….

In een artikel in Het FD staat het volgende:
2. Ondergeschoven: diensteninnovatie

In dit artikel staat het ‘wel en wee’ van diensteninnovatie centraal.

En de paradox is geboren…

Diensten vormen in ontwikkelde economieën de dominante economische activiteit en toch blijft innovatie in die sector een uiterst vaag begrip. Volgens een studie van de National Academy of Engineering vertegenwoordigde de dienstensector in 2003 80 procent van het Amerikaanse bbp. En volgens de Oeso beslaan diensten een vergelijkbaar percentage van de economische activiteit in alle ontwikkelde industriële economieën. Desondanks spitst het grootste deel van het onderzoek naar innovatie zich toe op producten, niet op diensten. De tijd is nu gekomen om ons leer- en onderzoeksplan aangaande innovatie te moderniseren en deze dominerende sector van economische activiteit erbij te betrekken.

Wanneer de diensteneconomie zo belangrijk wordt, hoe komt het dat organisaties nog steeds diensteninnovatie onvoldoende serieus in de eigen organisatie professioneel inrichten. We zien gelukkig steeds meer organisaties in de juiste beweging komen. Laten we ervoor zorgen dat Nederland koploper wordt op het gebied van diensten die onze concurrentiepositie verder versterkt!!

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]