Co-creatie gaat niet vanzelf

Op molblog staat een artikel waarbij er wordt stilgestaan bij co-creatie:

Het ‘uit handen geven’ van het merk aan consumenten of – wat ook nog altijd vaak gedaan wordt – aan communicatiebureaus brengt naar mijn mening ook de nodige risico’s met zich mee.

In het artikel wordt er gesproken over dat een organisatie op de plek van de bestuurder in een co-creatie proces zou moeten gaan zitten om het in goede banen te leiden. De mate van vrijheid en begeleiding heb je als organisatie altijd zelf in de hand, mijn vraag is echter of de waarde van het resultaat daar 1 op 1 mee samen hangt.

In mijn optiek staat co-creatie zeker niet gelijk aan het (volledig) ‘uit handen geven’ van controle. Er zijn verschillende vormen (Eight Styles of Co-Creation) waarbij organisaties klanten kunnen betrekken in een co-creatie proces.

Andere kant van het verhaal is dat je niet van klanten kan verwachten dat ze volledig het proces in handen nemen en zonder begeleiding met de meest geweldige ideeën komen. Co-creatie pleit er volgens mij voor dat je als organisatie net zo betrokken bent in het proces als welke andere partij. Het klopt dat je een deel van de controle kwijt raakt maar daar is het juist om te doen lijkt me.

In dit specifieke geval wordt er voornamelijk gesproken over klanten betrekken bij merken maar het principe van toegevoegde waarde creëren met je klanten reikt veel verder dan alleen merken. Waarom niet samen met je klanten betere producten of diensten ontwikkelen?

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]