Nieuw consortium rondom Service Innovatie in de VS

Businessweek weet te melden dat IBM, Oracle en enkele andere technologie bedrijven de handen in een hebben geslagen en onlangs samen een nieuw consortium hebben opgericht rondom “Service Innovation“. Het consortium heeft de naam Service Research & Innovation (SRI) Initiative mee gekregen.

“People have a good idea of what technological innovation is,” says Jim Spohrer, director of service research at IBM’s Almaden Research Center. “But service innovation is more hidden.”

Eerlijk is eerlijk, ze zijn zeker geen koploper (zie KISD (Duitsland) of de Design Council (Engeland)) met dit initiatief maar desondanks is het volgens mij een enorm goede stap. Zeker omdat innovatie nog steeds vooral vanuit technologie en producten wordt benaderd.

Aan het eind van het artikel staat nog een interessant en tegerlijk opmerkelijk “weetje”:

In contrast, employment in the manufacturing sector is expected to drop 5% by 2014, and goods-producing industries will decline to 13% of total American employment in the decade 2004-14, down from 15% in 1994-2004. And the trend is global: Service workers now outnumber farmers for the first time, according to the January, 2007, issue of Global Employment Trends, a newsletter published by the International Labor Office.

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]