Obesitas en de Nederlandse Zorgverzekeraars.

Wij van 31Volts zijn conceptdenkers én conceptmakers. Ik wil er graag één met de wereld delen.

Ik heb zitten broeden op het volgende concept.

Howel de Nederlandse zorgverzekeraars geen primair doel hebben om obesitas op te lossen weet ik dat ze hier wel degelijk druk mee bezig zijn.

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag (26 mei 2007) stond een artikel op de voorpagina: ‘Jeugd valt af aan de hand van Davids en Cocu‘. Negen eredivisie voetbal clubs verleenden hun medewerking aan het project Scoren voor Gezondheid van de stichting Meer dan Voetbal. In dit project hebben top voetballers contracten afgesloten met de leerlingen van vier basisscholen waarin ze afspraken om 20 weken te leven als een prof. Dit is een fantastisch initiatief. En zo lees ik, heel erg succesvol.

Een aantal weken geleden sprak ik een sportgenoot (Hellas Triatlon) die zich bezig hield met het sponsortraject voor de Kromme Rijn Triatlon (KRT). Het gesprek ging over de sponsoring van de KRT door Univé.

Dit gesprek stimuleerde mij om even verder te denken over hoe een sponsoring er uit zou kunnen zien. Het concept dat zich ontwikkelde heeft een aantal gelijkenissen met het project Scoren voor Gezondheid. Het gaat hierbij niet om de inzet van top spelers, maar van alle sportclubs.

Stel nu dat de zorgverzekeraars alle sportvelden van Nederland zouden adopteren. In ruil hiervoor geven de sportclubs niet iets terug aan de verzekeraars maar aan de jeugd. Ik stel mij hierbij voor dat de sportverenigingen een aantal zaterdagen per maand een aantal uur vrijmaken om met de jeugd te sporten. Alleen al mijn sportvereniging, Triatlon vereniging Hellas, notabene een niche sport, bestaat uit bijna 200 leden! Eénmaal goed georganiseerd zou een verenigingslid misschien één keer per jaar 2 uur op een zaterdag middag een hardloop training hoeven te geven. En dan gaat het wat mij betreft niet eens over het lopen, maar over plezier in sport.

Is dit te realiseren? Hebben de gemeentes hier een aandeel in? Hoe staan sportverenigingen hier tegenover? Zou dit een bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van obesitas?

31Volts is na aanleiding van een veiling op het festival Kunstgras (Lees ook deze post op ons blog) al betrokken bij het obesitas vraagstuk en ziet in dit concept veel mogelijkheden. Interesse? Neem dan contact met 31Volts op. Wij praten hier graag over door.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]