Publieksdiensten: ook op zaterdag "open"

Particulieren kunnen voortaan voor gemeentelijke documenten terecht op het postkantoor. Het gaat om onder meer paspoorten, rijbewijzen maar ook uittreksels uit het bevolkingsregister. Daarmee komt voor mensen die overdag werken, een einde aan de eeuwige frustratie dat kostbare vrije tijd moet worden opgenomen omdat ze bijvoorbeeld op zaterdagen vaak niet op het gemeentehuis terecht kunnen. Agentschappen beginnen dit jaar met een proef.

Telegraaf.nl

Nieuwe aansprekende oplossingen voor de burger van vandaag

De burger wordt kritischer en de komende jaren moeten de gemeenten uitgroeien tot het contactcentrum voor de overheid (de poort tot de overheid). Er wordt zelfs gesproken over een toekomstig keurmerk voor de kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening.

  • ‘Werken aan een dienstverlenende cultuur;
  • Een goede bereikbaarheid;
  • Eenvoudig benaderbaar;
  • ‘One –stop shopping’, ‘self service’ waar mogelijk;
  • Goede doorlooptijd en kwaliteit van de service (servicenormen), afgestemd op de vraagpatronen van uw klanten.
  • Transparantie, doeltreffendheid, resultaat- en klantgerichte service.

service
De gemeenten moeten steeds moet steeds meer en meer in de diensten rekening houden met de percepties, verwachtingen, motivaties van ‘eindgebruikers’ en ketenpartners.

De dienstverlening veel meer inrichten vanuit de logica van bijvoorbeeld de burger, wordt de leidraad.

Service Design in Nederland introduceren

In Engeland en Denemarken hebben overheidsinstellingen door de werkwijze service design grote sprongen gemaakt om de dienstverlening intern en extern sterk te verbeteren door co-creatie trajecten met burgers.

But successful companies use customer needs as the starting point, developing propositions around their customers’ needs, which also answer other corporate imperatives.Understanding citizens in this way is something which government can no longer ignore. Demographic changes and social disengagement make large numbers of the public harder to reach. Driven by global competition, advances in technology and the offerings of leading commercial players have raised the standard of what constitutes an acceptable level of service. If we want our services to be used and our interventions to succeed, we need to meet the public on their terms and manage expectations more clearly along the way. These trends are not going to reverse. Indeed, we have to assume that we will have to work increasingly hard to engage the public over the next decade. And we have to do so with fewer resources. Our capacity to increase spending is limited by prudence and by an increasingly wellinformed public demanding the type of high quality and low cost service which they get from the brandleading airlines and supermarkets.
Customer insight is the starting point to answering this challenge. Bron UK, Future services
A CONSUMER BLUEPRINT FOR RESPONSIVE PUBLIC SERVICES

Weet jouw gemeente in te spelen op de behoeften, logica, beleving en wensen van de burger van nu en van morgen?

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]