Ontwerp belevingen in plaats van mogelijkheden, 1 plus 1 is 3

Kwaliteit in plaats van kwantiteit ...We worden overspoeld met apparaten die steeds meer kunnen en steeds meer mogelijkheden hebben. Ik noem bijvoorbeeld het nieuwste vlagschip van Nokia de N95 telefoon. Nokia presenteert dit als een toestel die alles kan, foto’s maken, muziek afspelen, navigeren, noem het maar op. Maar eigenlijk bijna alle nieuwe apparaten die uitgebracht worden staan in het teken van “meer“. Deze ontwikkeling is ook online waarneembaar, website en applicaties die maar steeds meer kunnen waarbij je als gebruiker af vraagt of het allemaal wel nodig hebt.

De vraag is hoe lang deze ontwikkeling nog stand gaat houden. Wanneer stappen bedrijven af van het vooral ontwikkelen van meer mogelijkheden en gaan ze over op het ontwikkelen van slimmere mogelijkheden die beter op elkaar afgestemd zijn. Twee mogelijkheden die beter op elkaar zijn afgestemd zijn tenslotte meer waard dan alleen twee mogelijkheden…

Dan van Adaptive Path verwoord het zo:

Because let’s face it: most features are commodities that will likely be replicated eventually. Instead, it is about the connection between the features that will create both product loyalty and product desire. That connection is much harder to reproduce. That is where design (and not engineering) comes in. First to create an strategy for which features should be included (or at least emphasized) and then a design to stitch those features together in a useful, usable, and pleasing way.

Kijken bedrijven niet te veel naar wat de concurrent doet in plaats van wat de gebruiker nou echt wil …?

Als je nog voorbeelden hebt van bedrijven/producten/diensten waar de focus wel op slim ligt in plaats van meer hoor ik het graag!

Bron foto: Olivander, overgenomen volgens Creative Commons-licentie

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]