Betekent Google Maps het einde van Iens.nl en consorten?

Wat is er aan de hand?
Als je op zoek bent naar een gezellig restaurant in de omgeving waar je ook nog eens lekker kan eten is Iens.nl al gauw de site die door de meeste mensen geraadpleegd wordt. Een handige (en logische) mogelijkheid van Iens.nl is dat je op een (google maps) kaart kan kijken waar het restaurant zich bevind, weet je gelijk hoe je er heen moet lopen.

Google heeft onlangs Google Maps uitgebreid met de mogelijkheid om zelf een beoordeling toe te kunnen voegen aan eet-/drinkgelegenheden die zich al in al Google Maps bevinden (iets wat Yahoo! overigens al een tijdje had in Yahoo! Maps). In theorie bouwt Google hiermee een database aan gegevens op die gelijk is aan die van Iens.

Restaurant beoordelingen op Google Maps

Is dit het begin van het eind voor Iens?
Dat eerlijk gezegd niet en wel om 2 reden.
Enerzijds omdat Google nu al beoordelingen van gespecialiseerde websites (zoals het Amerikaanse Yelp.com) in het overzicht van Google Maps laat zien. Iens kan hier dus op inhaken lijkt me. In eerste instantie zie ik het eerder als een kans voor Iens in plaats van een bedreiging omdat er een extra kanaal bij komt waar Iens zijn gegevens kan vertonen.
Anderzijds omdat als je via Google Maps zoekt op “laat mij de restaurants in deze omgeving zien” en daar kom je niet ver mee als je een overzicht wil hebben van alle Indische restaurants die een 7 of hoger als beoordeling scoren in de stad Utrecht. Dus wie niet op locatie zoekt is op dit moment nog beter uit via Iens. Maar Google zou Google niet zijn als ze op korte termijn wel dezelfde zoekmogelijkheden gaan aanbieden als een Iens bijvoorbeeld.

Op lange termijn kan Google natuurlijk zelf een dusdanige database van beoordelingen hebben opgebouwd en de uitgebreide zoekmogelijkheden hebben dat de rol van een site als Iens triviaal wordt. Als Google hier grote slagen mee wil maken en de review site van het web wil worden is de kans groot dat ze binnenkort wat overnames gaan doen zodat hun database wat sneller groeit.

Nieuwe manier van zoeken
In dit stuk heb ik Iens.nl als voorbeeld genomen maar de stap naar bijvoorbeeld Martkplaats waarmee je tegenwoordig ook alle advertenties uit je wijk kan bekijken is natuurlijk heel klein. Ik zie het belang voor Google niet direct om zelf databases zoals die van Iens.nl of Martkplaats na te maken. Waar Google goed in is, is het doorzoekbaar maken van informatie. Google wil van Google Maps de locatiegebonden zoekmachine maken ongeacht wat voor informatie het betreft. Mijn verwachting is dat het niet lang zal duren voordat er een open standaard komt die websitebeheerders voorschrijft hoe ze geografische meta-gegevens aan hun informatie kunnen koppelen zodat de informatie via de Google Maps zoekmachine gevonden kan worden.

Dit lijkt me een goede ontwikkeling voor de gebruikers omdat we er een nieuwe mogelijkheid bij krijgen om de informatie die we zoeken te vinden. Wat is jullie verwachting?

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]