HEMA Helden

Een aantal weken geleden hebben Gertjan en ik een gesprek gehad met Annemarie Slootweg, Directeur Instituut voor Procesinnovatie Hogeschool Utrecht. Dit was een heel inspirerende middag.
Het gesprek ging over de Utrechtse Ingenieur (UI). Je zou de UI als een titel kunnen zien voor een afgestuurde student van de faculteit Natuur en Techniek.
De belangrijkste vraag van die middag was op welke wijze deze titel vorm zou moeten krijgen.
Wat moet de status worden van de UI?
Je zou kunnen denken aan het in beeld brengen van de echte toppers. De mensen die in de geschiedenisboeken terecht komen. Denk bijvoorbeeld topsporters als Anton Geesink en kunstenaars als Dick Bruna.

In het gesprek kwam Annemarie met de Hema als metafoor voor kwaliteit en herkenbaarheid zonder opsmuk. Ik vind dit een fantastische metafoor. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar een voetbalelftal, dan zitten daar vaak één of twee helden in. Maar de andere spelers zijn net zo noodzakelijk. Zij zijn de Hema Helden. De helden van alledag.

Maar er is nog een andere manier om iemand een Hema Held te kunnen noemen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die grootse prestaties heeft bereikt. Een avonturier zoals Wilco van Rooijen. Wilco is letterlijk een Utrechtse Ingenieur maar hij is ook iemand die op de top van de Mount Everest heeft gestaan. Een echte held. Maar wat hem ook tot een Hema Held maakt, is dat hij ook één keer in de week te vinden is op een loopveldje in Utrecht. Samen met nog zo’n 50 andere lopers.

Om grip te krijgen op deze helden wil ik iedereen uitnodigen om zijn of haar held aan 31Volts te melden. Stuur een mailtje met foto en uitleg op van jouw Hema Held en leg uit waarom hij of zij een Hema Held is.

Als aftrap geef ik Soufiane op als de 31Volts Hema Held. Soufiane is onze eerste stagiaire. 21 jaar en een sterk en creatief concept denker.

Soufiane

Alle Hema Helden vind je hier.

Belangrijk om nog even te vermelden is dat een Hema Held geen ‘Antiheld’ is. De Hema Held is geen parodie of grap.

Link: Een interessant project is het project El Hema van Mediamatic.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]