Schoonheid van dienstverlening (Steven de Groot)

Schoonheid van dienstverlening

Door gastblogger en netwerkpartner Steven de Groot

Steven de Groot

De wereld verandert. En organisaties veranderen langzaam mee. Waar in de jaren zestig en daarna achtereenvolgens effectiviteit, efficiency, innovatie en flexibiliteit de belangrijkste performance criteria waren, zijn de laatste jaren verantwoordelijkheid, duurzaamheid en waardecreatie de belangrijke issues in organisaties. Met de voortdurende hoogconjunctuur in onze Westerse samenleving stijgen we allen in de behoeftenhiërarchie van Maslow.

beautiful
Zelfverwezenlijking
We zijn aanbeland bij zelfverwezenlijking, meaning of life and work en schoonheidsbeleving. En dat heeft gevolgen voor organisaties waarin we werken en waarvan we een steeds meer kritische afnemer zijn van producten en diensten. Waarde toevoegen door organisaties verandert in het positief prikkelen van onze zintuigen. We eisen beleving bij diensten en producten. We willen amusementswaarde. Zelfs als we in de rij staan voor het loket bij burgerzaken, een rekening openen bij een bank of ons elektronische belastingbiljet invullen.

De amusementswaarde van uw organisatie
Hoeveel amusementswaarde biedt uw organisatie? En niet alleen voor uw afnemers, maar ook voor uw werknemers? Uit onderzoek blijkt dat organisaties die aandacht besteden aan de esthetische aspecten van ondernemen – Esthetisch Verantwoord Ondernemen – en lager ziekteverzuim, een hogere productiviteit, meer werkplezier, meer trots, een mooier imago ervaren. Daar waar oog is voor productieschoonheid en schoonheidsproductie zijn werknemer én klant en financier meer tevreden.
Wanneer gaat u werken aan een mooiere dienstverlening?

Steven de Groot

Steven is auteur van het boek ‘Schoonheid in organisaties’ en mede-organisator van de wedstrijd ‘Mooiste organisatie van Nederland’ (www.schoonheidinorganisaties.nl).

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

 • Comment by Gertjan Verstoep

  Hoi Steven,

  Bedankt voor je inspirerende woorden.
  Inderdaad, merken wij ook, hebben organisaties de mooiste blueprints liggen voor organisatie processen maar is de werkelijke schoonheid (werkbeleving medewerkers, lachende klanten, mooie ruimtes, inspirerende momenten van de waarheid) soms ver te zoeken. Laten we hier hard aan werken :).

  Ik hoop dat de wedstrijd mooiste organisatie een mooie beauty context wordt met een verdiende winnaar.
  Thanks Gertjan

31Volts [Service Design]