Gezond gewicht: wie is Stefan en wat vindt hij belangrijk?

Gezond GewichtIn het kader van het programma “Gezond Gewicht” heeft de GG&GD Utrecht en 31Volts op 22 november een creatieve sessie georganiseerd met beleidsmakers, professionals en VMBO leerlingen. Het doel van deze bijeenkomst was om inzichten naar boven te halen hoe een gezonde levensstijl onder de VMBO leerlingen bevorderd kan worden. De setting van de bijeenkomst was het Provinciehuis Utrecht.

Voorafgaand aan de bijeenkomst zijn leerlingen van 3 Utrechtse scholen geïnterviewd met de vraag om te vertellen over wat hun bezig houd en wat zij belangrijk vinden. Een belangrijk onderdeel van de interviews was een “schooltas-studie“. In deze schooltas-studie werd de leerlingen gevraagd om de inhoud van tas op tafel te leggen, het belangrijkste voorwerp eruit te halen en daar iets over te vertellen. Deze interviews zijn op video vastgelegd en verwerkt in een korte film.

Na een korte voorstelronde ging de middag van start met de première van de film. De deelnemers gingen vervolgens in groepen uit elkaar om via 3 verschillende spellen inzichten in leefwereld de VMBO leerlingen naar boven te halen.

De middag werd gezamenlijk afgesloten met de vraag wat de belangrijkste inzichten en conclusies waren die de beleidsmakers en professionals uit de middag hadden gehaald.

De belangrijkste punten die tijdens de middag naar voren zijn gekomen:

  • Bewustzijn rond gezondheid en sport is bij de leerlingen al groot, geen betutteling dus.
  • Introductie van ontbijt-mogelijkheden op school, veel leerlingen eten thuis geen ontbijt.
  • Rendabele nieuwe concepten voor schoolkantines en afspraken met de wijkwinkel.
  • Sportvereningen zijn niet heilig, sporten doe je tijdens de hele dag.
  • Sociale context van sporten: vooral leuke dingen doen met leuke mensen!
  • Oog voor de grootste fitnessruimte van Nederland: gebruik buitenruimten en groene speelvelden.
  • Opvoedcursussen voor ouders in Utrecht, ouders spelen een cruciale rol en het opvoeden van tieners is lastig!
  • Leerlingen betrekken als rolmodel voor stimulering van sport en gezondheid.
  • Op school de basis leggen voor “sport is leuk”.
  • Niet denken vanuit eigen initiatieven maar vanuit de doelgroep: Geen mobiele telefoon in een oplossing gebruiken en denken dat de oplossing daarmee direct aanslaat.

Gezond Gewicht

Wat kunnen we concluderen:
Neem de jeugd serieus en werk aan oplossingen die rekening houden met veel aspecten: de jeugd betrekken, begeleiding bij de initiatieven, uitdagingen, veiligheid, toegankelijk, status geven aan initiatieven, samenwerken met wijkwinkels en atomaatleveranciers.
Stop met het uitvinden van leuke initiatieven maar ontwerp samen met de jeugd oplossingen, die vanuit een integrale benadering gezond gewicht richting geven, zonder te betuttelen.

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]