Alexander Osterwalder, innoveren in je businessmodel!

Businessmodel design: Alexander Osterwalder

Graag attendeer ik u op een “nieuwe tak van sport”: businessmodel design. Businessmodel design heeft een duidelijk gezicht: Alexander Osterwalder

Alexander Osterwalder
Alexander is partner at Arvetica and is involved in strategy facilitation, strategic management projects and business model innovation with major clients, particularly in the private banking and wealth

  management industry. Besides managing Arvetica’s event and training program, he runs the blog Private Banking Innovation . His research interests focus on innovations in private banking business models and business model design in general. He regularly speaks in panels and holds guest lectures on the topic of business models around the world.

  Before joining Arvetica , Alexander founded and managed

  BusinessModelDesign.com, a consulting boutique specialized in business model issues. He still runs a blog on the topic

The topic of business models has become important in today’s competitive landscape. The capacity to manage continuous change and constantly adapt to rapidly changing business environments by introducing new business ideas and concepts is nowadays indispensable for companies to thrive and survive.

  A synthesis of literature shows that there are mainly 9 building blocks to help us describe a business model:

 • The value proposition of what is offered to the market;
 • The target customer segments addressed by the value proposition;
 • The communication and distribution channels to reach customers and offer the value proposition;
 • The relationships established with customers;
 • The core capacities needed to make the business model possible;
 • The configuration of activities to implement the business model;
 • The partners and their motivations of coming together to make a business model happen;
 • The revenue streams generated by the business model constituting the revenue model;
 • The cost structure resulting of the business model.

Definition (Alexander):
A business model is a conceptual tool that contains a set of elements and their relationships and allows expressing the business logic of a specific firm. It is a description of the value a company offers to one or several segments of customers and of the architecture of the firm and its network of partners for creating, marketing, and delivering this value and relationship capital, to generate profitable and sustainable revenue streams.

De relatie met diensten van de toekomst
Het ontwikkelen van nieuwe dienstverleningsconcepten is een duurzaam proces, waarin vaak veel tijd en middelen aan wordt besteed. Het is dus uitermate belangrijk om de investering door de keuze van een geschikt businessmodel terug te verdienen.

Juist het businessmodel achter nieuwe diensten is van essentieel belang om scherp in de analyse te betrekken. Niet alleen vanuit het terugverdienprincipe, maar juist ook om de innovatiemogelijkheden rond het businessmodel te benutten.

Waar is ons businessmodel op gericht?
Heel vaak zien we in dienstverlenende organisaties een web van activiteiten voor de klant. Medewerkers zien door de bomen het bos niet meer en hebben vaak onvoldoende besef waar de organisatie nou eigenlijk echt het geld verdient.

Een gedeeld besef binnen de organisatie waar het geld wordt verdiend!

Nieuwe inkomsten mogelijk?
Diensten bieden in al de contactmomenten met de klant juist mogelijkheden om additionele inkomsten te genereren.

De analyse van Alexander maakt het dus mogelijk om te innoveren juist vanuit het perspectief van het businessmodel. Organisaties maken bijvoorbeeld een dienst gratis en verdienen op andere wijze hun geld. Hun inkomstenmodel is op een ander fundament (paradigma) geënt. Juist de design werkwijze zorgt ervoor dat een groep elk bovenstaand blok bewust in de analyse meeneemt en ook leert te denken in “out of the box” manieren om geld te verdienen aan je dienstenportfolio.

Denk maar aan het “gratis” bellen van Skype.

Mash-up diensten realiseren?
Ook zien we een trend naar mash-up diensten: een integratie van met name web 2.0 diensten, die de klant helpen om vanuit 1 winkel of 1 website in hun (vaak informatie) behoeften te voorzien.
In het blok partnering kan een bedrijf de mogelijke opties van samenwerking en mash-up services overwegen, uiteraard vanuit het perspectief van de eindklant.

Binnenkort meer over de grenzen en mogelijkheden van het businessmodel bij nieuwe dienstverleningsconcepten.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]