Beste architect, dit vinden wij belangrijk aan onze nieuwe school!

OurNewSchool.orgEen van de projecten in het kader van het Design of the time 2007 is OurNewSchool. In dit project, dat onder leiding staat van het Engelse Service Design bureau Engine, is een grote groep mensen met zeer verschillende expertises bij elkaar gebracht om te leren, van gedachten te wisselen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken om de beleving van “op school zijn” te verbeteren.

Let’s work together to make our new school even better!

Medewerkers, leerlingen, ouders en onderwijsondersteuners van het Walker Technology College zijn zeer actief betrokken bij het project. Onder begeleiding van een groep ontwerpers werken ze aan het beter afstemmen van de omgeving waarin ze dagelijks aan het werk op hun behoeften. Hierbij gaat het niet om of die ene stoel nu rood moet zijn, maar op conceptueel niveau bepalen welke doelen de gebruikers proberen te na te streven en wat ze daarvoor nodig hebben in hun omgeving.

OurNewSchool.org

Onlangs heeft het project een open brief (/boek) gepubliceerd onder de titel “Dear Architect…” waarin ze een leidraad aanreiken voor toekomstige architecten waarin de mensen van de Walker Technology Collage vertellen wat zij belangrijk vinden en nodig hebben op hun nieuwe school.

De belangrijkste uitdaging die Engine in dit project heeft/had was om naar boven te halen wie de gebruikers zijn, wat willen ze, waar voelen ze zich prettig bij, wat ze nodig hebben? En deze inzichten vervolgens te vertalen in een tastbaar resultaat waarin de inzichten eenvoudig weergegeven worden en dat goed communiceert met de buitenwereld.

Dear architect… The OurNewSchool process has helped us to become much more aware of what we want our future school to be like and how to articulate it.

OurNewSchool.org

Met de titel “Dear architect…” verwijzen ze naar de wereld waarin nog te vaak mooie omgevingen worden ontworpen maar waarin esthetiek veel belangrijker is (qua aandacht en budget) dan de wensen van de gebruikers die dagelijks in de omgeving aanwezig zijn. Bij de Walker Technology Collage willen ze hun toekomstige architect alvast een handje helpen zodat ze in een mooie en vooral bruikbare nieuwe school komen te zitten. Ze hopen dat de uitkomsten van het project en gedachtegoed uiteindelijk overgenomen zullen worden bij het ontwerp van andere scholen in Engeland.

De kern van de boodschap is wel dat de (nieuwe) rol van ontwerpers is om mensen zo goed en slim mogelijk te helpen. Te helpen bij het ontwerpen van een omgeving, een dienst, een product die voldoet aan hun behoeften.

Inhoudelijke expertise ligt bij gebruikers niet bij externe partijen (zoals ontwerpers)…

Zie
* de website van http://www.ournewschool.org
* de open brief “Dear Architect…” als PDF Dear_Architect.pdf

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]