Design Serving People; de kerngedachte

Een ander blik designers openen

Designers hebben traditioneel beschouwd een maakblik op de wereld. Juist in het conceptdenken van nieuwe diensten, is de klant een belangrijke creator is en moet de designer hier dus ruimte voor bieden. Klanten krijgen een betekenisvolle context aangeboden, waar ze hun eigen dienst kunnen realiseren, en geen pasklaar product.

A major shift in the mindset of designers

“Design Serving People”, an article written Elizabeth Sanders and published in the working paper series “Cumulus” by the University of Art and Design Helsinki, describes a major shift in the mindset of designers when designing new products or services. Consumers become creators when the designer’s mindset shifts from a perspective where people consume a service to a perspective when organizations support people in reaching their goals and creating value. The products and services offered by a company are merely resources that help the customer fulfil its needs and dreams.

Een ander punt is dat designers veel kennis hebben opgedaan van “user experiences”. Een bron van rijkdom om in conceptontwikkeling te benutten. Daarnaast is creativiteit gewenst om de complexe vraagstukken van deze tijd te kunnen oppakken. Een mooi vertrekpunt.

Een minpunt is dat de meeste designers te snel heen stappen over de businesskant van een vraagstuk.

Creating new concepts and carrying out concept design require at least three different competences that must be combined
in a new and untraditional way. The required competences are business, design, and social science. Business competences are necessary for identifying the validity of the concept in the market as well as potential consequences for the company’s business model.

[By Jørgen Rosted, Tobias Lau, Casper Høgenhaven, Pernille Johansen]

Deze bovenstaande punten tonen tevens aan dat Servicedesign nog een lange weg heeft te gaan. Bedrijven moeten wennen aan de multidisciplinaire aanpak maar ook concept designers moeten in teamverband bewaken dat ze de juiste competenties bezitten om een bedrijf en klant echt van dienst te kunnen zijn.

Het onderwijs dient in haar opleidingen, in mijn optiek, Service Design een plaats te geven.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]