De verschillen tussen Concept Design bureaus

Nick Marsh verwijst naar het rapport ‘Concept Design, How to solve complex challenges of our time’. In het rapport wordt uitgebreid ingegaan op Concept Design.

Concept design is thus the discipline of creating concepts that answer the question “what”.

De Deense onderzoekers hebben diverse design bureaus over de hele wereld geïnterviewd, waaronder 6 uit Nederland, en hun bevinden verwerkt in het rapport.

Een ding die ik uit rapport naar voren wil halen is het model dat gebruikt wordt om een beeld te geven van het Concept Design werkveld. Het model heeft 3 dimensies: abstract – concreet, strategisch – niet strategisch en multidisciplinair – niet multidisciplinair.

axis

It is important to emphasise that not all design should use concept design as a starting point. There will always be a need for concrete design work that does not require abstract and strategic considerations, but which are simple and straightforward. But concept design will undoubtedly become a still more important element of company innovation in future.

Volgens het rapport zijn er 3 soorten Concept Design bedrijven aan te wijzen.

1. Holistische Concept Design bedrijven
Holistic concept design

For the holistic concept design company it is crucial to work across the entire model ranging from top right-hand corner to lower left-hand corner.
If the client has not articulated the project in a way that is both abstract and strategic, the holistic concept design company will initiate a dialogue with the client in order to launch the process at a sufficiently abstract and strategic level. If this is not successful, the holistic concept design company will often leave the project as it will not find that the problem can be satisfactorily solved without abstract strategic considerations.

2. Strategische Concept Design bedrijven
Strategic Concept Design

The strategic concept design company emphasises concept design and does not necessarily possess the competences to work with concrete design solutions. In most cases, the strategic concept design company leaves it to others to create concrete design solutions, instead concentrating on the development of new concept solutions.

3. Design expert Concept Design bedrijf
Design Expert Concept Design

The design-expert concept design company focuses on solving traditional design challenges on a very high level, but when it is deemed relevant, he design-expert concept design company will also make the client aware of the opportunities inherent in concept design.

Het hele rapport te downloaden via deze link.

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]