De waarde van een MBA in Design Strategy

Op de blog van Adaptive Path is een dialoog tussen Kate Rutter (AP) en Nathan Shedroff (California College of the Arts) over de MBA in Design Strategy die in de herfst van 2008 van start gaat. Ze gaan onder andere in op de huidige tekortkomingen van de design-wereld in het bedrijfsleven, het verschil tussen Design en design, de verbreding van inhoudelijke kennis en of dat ten koste gaat van diepte (expertise) en de eigenschappen van typische designer.

De rol van (Service) Design in het onderwijs is een terugkomend onderwerp op deze blog. De vraag is wie / welke opleiding de voortrekkersrol in Nederland gaat oppakken (al opgepakt heeft?). Waarbij ik denk dat het vooral van individuen met een passie zal komen.

De hele dialoog is boeiend en waard om te lezen maar ik heb alvast een aantal boeiende passages hier onder elkaar gezet.

Design processes, specifically, approach the challenge to imagine and devise new solutions, in any context, by looking at customers in meaningful ways, integrating data from a variety of sources, and using it as a starting point instead of an ending point.

In the past, design has been seen mostly as an appearance value to add at the end. Even today, you see articles every day in the business press talking about companies needing to pay attention to design to make their products “cooler.” This fundamentally misses the value design can bring to innovative offerings — especially the kind from organizations like Nike, Target, Method, and Apple, which are the examples often touted in these very same articles.

Designers need to be more than ambassadors, they need to be fully functioning and fully aware members of strategic decision-making teams in a company, though most aren’t yet prepared to do so.

Design is about how people approach a challenge and develop a solution and, as such, these processes are extendable into almost any domain: interaction design, organizational design, etc. However, most of the time that the word design is used, it is often referring to a particular type of design or domain: graphic, industrial, web, interaction, fashion, interior, etc. and it invokes all of the baggage associated with that domain in both the speaker and the listener.

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]