Hoe ontwerp je een concept voor een Innovatiecafe?

Afgelopen donderdag middag hebben wij in opdracht van het Universitair Medisch Centrum Utrecht een creatieve sessie verzorgt: “Ontwerp het UMC Innovatiecafé”

Binnen het UMC is er een behoefte gegroeid om, in huis, een ruimte te hebben waar verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden. Het komt vaak voor dat er voor bijeenkomsten wordt uitgeweken naar locaties buiten het UMC. Dit geld voor recepties, vieringen maar ook voor bijvoorbeeld het Slimmer Beter programma.

Daarnaast gaven meerdere mensen aan dat zij behoefte hebben aan een creatieve en inspirerende ruimte waar men kan werken aan de ontwikkeling van ideeën en concepten. Een ruimte om brainstorm sessie te houden, creatieve sessies te organiseren en hier in project-teams te ‘knutselen‘.

Ontwerp het UMC Innovatiecafé

Samen met een groep van ongeveer twaalf medewerkers hebben wij in twee uur gewerkt aan de ontwikkeling van dit concept. De verschillende afdelingen hebben verschillende behoeften waarin een Innovatiecafé moet voorzien.
Om een goed beeld te krijgen van deze behoeften, en nieuwe inzichten boven tafel te krijgen is het van belang om de verschillende gebruikers samen te laten werken aan het ontwerpen van een concept; co-creatie.

De medewerkers hebben een aantal stappen doorlopen. Van het reageren op een expositie van beelden, via een ‘Out of the Box’ design-opdracht naar het belangrijkste vraagstuk van de middag: “Ontwerp het UMC Innovatiecafé”. Door alle stappen visueel te maken ontstaan er discussies en gesprekken; wat is wel een goed idee? En wat niet?

De werkwijze om in co-creatie met collega’s na te denken, te schetsen en te reageren op elkaars ideeën levert veel inzichten op. Deze inzichten ontwikkelde zich uiteindelijk tot een aantal hele sterke concepten.

De sessie hebben we afgesloten met een presentatie van de verschillende concepten aan elkaar.

Bedank drankjeFooddesigner Liv van Zione.nl heeft in opdracht van 31Volts een bedankje ontworpen. Het is een koffielikeur die de komende 6 weken, wekelijks geschud moet worden. Op 16 april is de likeur dan klaar.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]