Masterchef Goes Large; een concept voor de Nederlandse televisie?

Ik ben groot fan van het BBC programma Masterchef Goes Large waarvan vorige week de finale werd uitgezonden. Masterchef Goes Large is een kookwedstrijd waarbij 4000 amateur-koks om de titel ‘Masterchef‘ strijden. De serie heeft vier afleveringen per week over de periode van een week of zeven.

Masterchef goes Large

Ik heb mij afgevraagd wat mij zo aantrekt in dit programma. Het is de Passie van de deelnemers en de twee presentatoren John Torode en Gregg Wallace die deze televisie interessant maken. In één van de laatste afleveringen pinkte John een traantje weg nadat hij werd verrast met een gerecht van één van de finalisten, Emily, een 19 jarige talentvolle kok.

Het verraste mij dat een programma over koken en eten toch interessante televisie maakt. Want ruiken en proeven, dat lukt natuurlijk niet. Je zou kunnen zeggen dat dit programma een dienst levert. De dienst hier is het vertellen en vooral laten beleven van passie, van authenticiteit, van trots, van de waarde van het ‘maken’ en van gedrevenheid en talent.

Ik vroeg mij af of een concept als Masterchef Goes Large ook in Nederland zou werken?
De vergelijking deed mij meteen denken aan Service Design. In Engeland is Service Design al een aantal jaar een werkwijze om uitdagingen en dilemma’s, aan te gaan. Om nieuwe diensten te ontwerpen. In Nederland zijn wij één van de weinige Service Design bureaus. We merken dat in onze projecten dat de beleving van een dienst steeds hoger wordt gewaardeerd. Authenticiteit van de dienst (of dit nu een persoon is, of televisie) wordt steeds belangrijker.

Zijn wij in Nederland al toe aan dit soort authentieke belevingen (op televisie)? Hebben wij, nuchtere Nederlanders, de passie in ons?

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]