Service Design seminar in Pakhuis de Zwijger op 15 april 2008

IDIS organiseert een nieuw seminar dat volledig gewijd is aan Service Design. Deze keer niet in Rotterdam maar in Amsterdam Pakhuis de Zwijger (wat echt het creatieve broeinest van Nederland aan het worden is).

Ik juich het van harte toe dat dit soort initiatieven in Nederland georganiseerd worden. Het is weer een teken dat de markt stappen zet naar (h)erkenning van deze nieuwe ontwikkeling op ontwerpgebied. De verschuiving in onze cultuur naar het feit dat mensen steeds meer waarde toe gaan kennen aan immateriële zaken wordt steeds zichtbaarder. Ik heb het gevoel dat we pas aan het begin staan en dat de ontwikkelingen de komende jaren op dit vlak zich snel heel snel gaan opvolgen. Service Design is volgens mij een effectieve werkwijze om te voorzien in deze veranderende behoeften.

Het is bekend dat Engeland een van de pioniers is op dit vlak. Gezien het actieve beleid van de Design Council is het logisch dat op dit seminar ook iemand uit Engeland een verhaal komt doen. We kunnen tenslotte veel leren van wat onze buren aan de andere kant van de Noordzee al een aantal jaar aan het doen zijn.

Wat goed is hoeft niet altijd van ver te komen. Het zou goed zijn als we in Nederland de discussie over Service Design ook zelfstandig op zouden kunnen pakken. Uiteraard heb ik hier vanuit 31Volts een belang bij maar ik zie (en spreek) steeds vaker mensen zoals Arne die zich ook op het vakgebied gestort hebben. Een van de aandachtspunten in deze discussie is bijvoorbeeld de relatie tussen het onderwijs en Service Design.

Ik ben wel heel benieuwd wat voor soort mensen op het seminar af gaan komen. Je zou hopen dat er in ieder geval iemand van de gemeente Eindhoven bij is.

Helaas heb ik nog geen weblink gevonden dus hieronder volgt de informatie uit de mail van IDIS.

Meer informatie is te vinden op de website van IDIS.info

Na het succes van onze laatste twee seminars “Service Design”, bieden we nu deze seminar met een focus op het steeds belangrijker wordende gebied van Service Design nog een keer aan op dinsdag 15 april 2008 in Amsterdam.

Het seminar ‘Service Design’ zal worden geleid door David Griffiths uit Engeland. David heeft veel ervaring met het managen van design en het ontwikkelen van design teams. In de 90’er jaren was hij verantwoordelijk voor het design management van de Engelse Royal Mail.
David verdeelt zijn tijd nu tussen Europa en India, waar hij bedrijven en designbureaus adviseert over de effectieve inzet van design en waar hij doceert aan design management opleidingen.
David is recent ook toegetreden als lid van de implementatie groep van het Engelse Design Council’s “Highlevel Skills for Higher Value”, een initiatief om het potentiëel van de Britse ontwerpwereld te verhogen.

Het seminar heeft een internationaal perspectief; de voertaal zal Engels zijn.

Datum en tijd: dinsdag 15 april 2008, van 10.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.

Locatie: Pakhuis de Zwijger – Amsterdam
Verdere details ontvangt u na inschrijving rond 8 april 2008.
————————————

KOSTEN SEMINAR
Euro 395,00 (ex BTW) per deelnemer

Deze bedragen zijn inclusief documentatie, koffie, thee en water, lunch en een drankje na afloop.
Na aanmelding ontvangen deelnemers een factuur, met het verzoek deze voor 15 april 2008 te voldoen.

——————————–

AANMELDEN

Je kunt je voor het seminar ‘SERVICE DESIGN’ aanmelden door te reply-en op deze email of een emailtje te sturen naar: info@idis.info

Het aantal beschikbare plaatsen is niet onbeperkt, omdat we met een overzichtelijke groep aan de slag willen. Dus als je belangstelling hebt, wacht dan niet te lang met aanmelden.

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]