TrainSourcing: de trein als ultieme denktank?

Nederland zit massaal in de trein (ruim 1,1 miljoen reizigers per dag, bron: jaarverslag ns 2007 – pdf).
Als we lusteloos uit het raam staren, slapen en wachten even niet meerekenen dan wordt de meeste tijd in de trein besteed aan het doorbladeren van een gratis krant, een boek lezen of te hard telefoneren.

Hoewel je het dus misschien niet in eerste instantie zou zeggen barst elke trein van de energie, creativiteit en goede ideeën! De trein(reis) nodigt echter niet uit om hier iets mee te doen. De trein is 1 grote denktank, alleen we laten tot op heden dit gegeven helemaal links liggen.

Trein en fiets

Stel je eens voor dat dagelijks 1% van de treinreizigers mee zou denken over oplossingen voor vraagstukken die in Nederland spelen. Hoeveel goede ideeën zou dit per jaar kunnen opleveren? Het aantal weet ik niet maar ik weet wel dat het in ieder geval meer zou zijn dan dat nu het geval is.
De diversiteit aan mensen in de trein levert een ongekende rijkdom aan verschillende perspectieven op een vraagstuk op. Zou het niet fantastisch zijn als we in de trein van Den Helder naar Maastricht 10 nieuwe ideeën krijgen over hoe we onze wijken “gezonder” kunnen maken?

De vraag is, hoe krijgen we die “gouden ideeën uit de trein”?
Samenwerken is essentieel om tot goede ideeën te komen, rond welk vraagstuk dan ook. In de trein samenwerken is echter een lastig verhaal. Niemand gaat spontaan met een whiteboard in de coupé staan en een brainstormsessie organiseren. Afgezien van de praktische belemmeringen, wil je andere reizigers ook niet mee lastig vallen. Fysieke samenwerking in de trein is dus moeilijk. Daarnaast vinden veel mensen de anonimiteit van een treinreis prettig. Dit nodigt ook niet uit om actief met elkaar te gaan samenwerken. (We kennen tegenwoordig de stilte-coupé, wellicht dat we een creatie-coupé moeten introduceren?)

Hoe kunnen we samenwerking in de trein dan wel faciliteren?
We hebben een hulpmiddel nodig. Eentje waarmee we virtueel kunnen samenwerken terwijl de anonimiteit bewaard blijft. Voorbeelden van virtuele samenwerking op het internet kennen we allemaal, het meest bekende en succesvolle voorbeeld is waarschijnlijk Wikipedia. Virtueel samenwerken in de trein op de “traditionele” internet manier ligt echter niet voor de hand. Het aantal mensen mensen met een laptop in de trein is daar te klein voor.
Er is echter een apparaat die we tegenwoordig altijd bij ons hebben, die ons met elkaar kan verbinden en ons in staat stelt om met elkaar samen te werken; de mobiele telefoon. Het is wachten op de eerste die een slimme toepassing ontwikkelt en daarmee ons in staat stelt om anoniem met elkaar in de trein samen te werken.

Zit de treinreiziger er wel op te wachten?
Ik denk dat treinreizigers niet expliciet de behoefte hebben om samen iets te creëren. Hun primaire doel is om van A naar B te komen. Maar ik denk wel dat als mensen de keuze hebben tussen het doorbladeren van een krant of actief meedenken over vraagstukken, er zeker een (grote) groep zal kiezen voor het laatste.

Aandachtspunten?
1) Samenwerken is onder andere voortborduren op de ideeën van anderen. Het is belangrijk dat de ideeën van jouw mede-reizigers gedeeld worden en zichtbaar zijn. Wellicht dat je door het idee van iemand anders geïnspireerd wordt en een geweldige ingeving krijgt.
2) Participatie moet heel laagdrempelig en eenvoudig zijn. Daarbij moet het in ieder geval net zo ongedwongen en vrij moeten zijn als het oppakken van de krant.

Wie doen we hier een plezier mee?
Op de eerste plaats doen we heel Nederland hier een plezier mee. We krijgen er een enorme denktank bij die elke dag actief is om Nederland verder te helpen.
Daarnaast zullen een hoop treinreizigers hier gelukkig van worden. Hoe anders wordt de treinreis als je de trein uit stapt en over loopt van de inspiratie omdat je net een briljant plan bedacht hebt. Passiviteit maakt plaatst voor activiteit!
Tevens is de NS er ook bij gebaat. Ze ondernemen al steeds meer om de beleving van de treinreis te verbeteren. Dit zou een bijdrage hier aan kunnen leveren. De trein als het grootste innovatie-platform van Nederland, Europa, de wereld … dit zou het imago ook flink ten goede komen.

Working on it JP

Wat nu?
Ik pleit er voor dat we snel de mogelijkheden gaan verkennen hoe we de denk/creatie-kracht in de trein kunnen faciliteren. Zoals met elk idee zitter er vast haken en ogen aan maar laten we in eerste instantie vooral focussen op de positieve aspecten die TrainSourcing op kan leveren. Vooraf barrières opwerpen en doem-scenario’s bedenken lukt altijd wel maar we moeten prototypen. Uitproberen, ervaren wat werk en aanpassingen maken waar nodig. Iedereen kan de advocaat van de duivel zijn maar wie komt er met de goede ideeën?
Het zou mooi zijn als de NS hier een voortrekkersrol in zou (willen) nemen maar we moeten er zeker niet rustig op wachten.

Tot slot, waar komt de term TrainSourcing vandaan?
TrainSourcing is afgeleid van Crowdsourcing, een term die de laatste tijd steeds vaker valt. Crowdsourcing wordt gebruikt om het fenomeen te beschrijven waarbij mensen meedenken over oplossingen voor vraagstukken in een transparante en open omgeving. Het meedenken in de trein heb ik maar voor het gemak omgedoopt tot TrainSourcing.

Crowdsourcing is a neologism for the act of taking a task traditionally performed by an employee or contractor, and outsourcing it to an undefined, generally large group of people, in the form of an open call. For example, the public may be invited to develop a new technology, carry out a design task, refine an algorithm or help capture, systematize or analyze large amounts of data. – Wikipedia

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

8 Comments

 • Comment by Raimo van der Klein

  Goed en sparkling idee..

  Leuk om je mobiel hiervoor te gebruiken..

 • Comment by Jean-Paul Close

  Prima initiatief. We zouden zelfs verder kunnen gaan en de treinen kleiner, knusser en voorzien van faciliteiten kunnen maken. Het spoor zou ook naast de spinverbindingen van A naar B ook circulair kunnen worden en de gelegenheid bieden de traditionele massale overstapplaatsen te mijden. De frequentie zou verhoogd kunnen worden of afgestemd op de behoefte of op speciale aanvraag. Er zouden treinsourcing thema’s geboden kunnen worden per treintje waaraan men zich zou kunnen verbinden. We zouden kleine, snelle treinen voor groepen kunnen afhuren, speciaal voor de treinsourcing van onze eigen business. Kortom de trein/metro zou wel eens veel dichterbij kunnen komen en het “eenzaam in de file” gevoel kunnen vervangen voor “samen op weg met een boodschap”.
  The sky is the limit maar dan op het spoor…..of…ook in de lucht?

 • Comment by Pierre Gerrissen

  Bekijk het project fix het in de file eens op wnt.mobipshere.nl. De trein is vervangen door de auto (in de file). Het idee om alle kennis en kunde in een trein te mobiliseren zal m.i. gemakkelijker zijn dan bij honderden individuele automobilisten

 • Comment by Pierre Gerrissen

  Ik zag dat ik een tikfout had gemaakt de juiste url is wnt.mobisphere.nl

 • Comment by Friedhelm Veldhuijzen

  Wat een goed idee! Alleen de suggestie voor de NS lijkt me wat naïef, die club doet niet snel iets innovatiefs. Ik zou onderstaande tekst – grotendeels gebaseerd op bovenstaand idee – willen voorleggen aan een werkgerelateerd Arriva-contactpersoon. Dat is weliswaar een klein treinbedrijf maar een goed begin (denk aan de laptopflop bij de NS en het laptopsucces bij Arriva).

  We maken er zelf een crowdsourcingproject van! We bieden het gehele systeem gratis aan Arriva aan, m.u.v. 1% van de behaalde winst t.g.v. de ingediende ideeën.
  Dan hebben we natuurlijk nog wel een programmeur en een schermenmaker nodig.

  VRAAG: Hebben jullie nog goede suggesties?

  Ok, hier de tekst om Arriva om te krijgen:

  Trainsourcing – de trein als ultieme denktank

  De trein is één grote denktank. Alleen wordt er op dit moment jammer genoeg niets mee gedaan.
  Verander dat! Als je reizigers de gelegenheid biedt om mee te denken met een product dat ze iedere dag gebruiken worden zij gelukkiger en wordt Arriva gelukkiger.

  De reiziger reist actief, niet passief. De treinreis is geen noodzakelijk kwaad, maar een inspiratiebron, waarmee je je dag op kantoor weer door kunt komen.
  Arriva beschikt met relatief lage kosten over waardevolle ideeën van ervaringsdeskundigen. En Arriva bouwt een loyale betrokken klantenkring op.

  1 Hang in de Spurts tekstschermen op (meerregelig).
  2 Daarop staat ter inspiratie een klacht van een reiziger, omschreven als een vraagstuk.
  3 Vraag reizigers om het beste antwoord op dit vraagstuk.
  4 Reizigers sms-en hun antwoorden naar het tekstscherm.
  5 Die antwoorden worden door het tekstscherm ge-smsed naar alle aangemelde reizigers.
  6 Reizigers sms-en voort op de voorgestelde oplossingen.
  7 Enzovoort, totdat een uitgekristalliseerde oplossing is ontwikkeld.

  Arriva kiest aan het eind van de week de beste oplossing voor het vraagstuk. De eerste inzender daarvan en verdere verbeteraars ontvangen een stimuleringsprijs van Euro 1000,= naar rato. Wordt het idee daadwerkelijk in de praktijk gebracht dan ontvangen zij een substantieel bedrag dat anderen aanmoedigt de volgende keer ook mee te doen (bijv. 10% van de winst die Arriva met de oplossing boekt gedurende de concessieduur, te verdelen over de inzenders naar rato).

  “Interieurplaatje van De Spurt”

 • Comment by Marc Fonteijn

  @Friedhelm lijkt me een prima plan om het bij Arriva voor te leggen. Het is belangrijk om het in het breder perspectief te zetten (sociale innovatie) en niet aan te bieden als een 1-off oplossing.

  Het goede nieuws is dat een andere vervoersmaatschappij al enthousiast gereageerd heeft op het voorstel ;)

 • Comment by Friedhelm Veldhuijzen

  Wie?

31Volts [Service Design]