Ontwerpen versus Vormgeven

Vandaag kwam tijdens de lunch het verschil tussen ontwerpen en vormgeven ter sprake.

Hoewel het verschil voor mij heel helder is, merk ik (zo ook tijdens de lunch) zo nu en dan dat er op verschillende manieren naar het verschil tussen ontwerpen en vormgeven gekeken wordt.

Daarom nu even mijn definities.

Ontwerpen.
Ontwerpen is het proces dat nodig is om tot een nieuw product of dienst te komen. In deze context is een product alles dat je vast kunt aanraken. Architectuur valt hier ook onder. Het proces loopt van de vraagstelling (probleem/dilemma) tot aan het definitieve eindresultaat dat je kunt aanraken of ervaren. In het proces zitten alle stappen om tot dit resultaat te komen. Van concept tot prototype tot showmodel, van gebruikers onderzoek tot gebruikers tests, van vorm- en kleurstudie tot aan de ergonomische aspecten en van kostprijs tot en met de winkelprijs.

Vormgeven.
Vormgeving is één stap in het ontwerp proces. In deze stap worden de uiterlijke kenmerken van het product (of dienst) bepaalt. Er wordt gekeken naar kleur, textuur en vorm. materiaal gebruik zou ook een onderdeel van deze stap kunnen zijn wanneer het gaat om de uiterlijke eigenschappen van het materiaal. Vormgeving heeft alles te maken met de zintuigelijke perceptie van het product.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments

 • Comment by Marc Fonteijn

  Het is niet zo gek dan er verwarring over bestaat. De definitie die de dikke van Dale geeft schiet ernstig te kort. Design is hierin gelijk aan ontwerpen en vormgeven terwijl ontwerpen en vormgeven op zichzelf weer hele verschillende definities hebben.

  de·sign (het; designs)
  1 ontwerp, vormgeving

  ont·wer·pen (overgankelijk werkwoord; ontwierp, heeft ontworpen; ontwerper)
  1 (iets) bedenken en uitwerken op papier

  vorm·ge·ving (dev; vormgevingen)
  1 het brengen, ontwerpen in een bepaalde vorm of het resultaat daarvan

  De definitie van ontwerpen is toch wel een dieptepunt…

 • Comment by Thomas

  Al jaren ben ik bezig met ontwerpen en vormgeving, maar tot nu toe heb ik die twee woorden altijd als één en hetzelfde gezien. Maar als je er over nadenkt dan houdt je betoog wel steek natuurlijk.
  Grappig dat Van Dale ontwerpen enkel ‘op papier’ ziet. Een folder of magazine kan dus zeker niet op een computer ‘ontworpen’ worden? En wat dan met websites… die kan je sowieso niet ontwerpen tenzij je ze op een velletje papier tekent?

31Volts [Service Design]