Inge Kuijper bespreekt "Service Design: A Review"

Inge Kuijper heeft op DdUX een helder en complete review geschreven “Service Design: A Review”, een boek geschreven door Birgit Mager in 2005. Ze sluit af met de onderstaande woorden.

Service Design plaatst het werk van de user experience designer in een groter perspectief, namelijk als onderdeel van de servicestrategie van een bedrijf. Hopelijk geeft dit in de toekomst meer ruimte aan onderzoek en analyse van de gebruiker (klant of medewerker) en gebruikerscontext en kunnen user experience designers de positie innemen van deskundige design thinkers. In ieder geval is het de moeite waard ontwikkelingen binnen Service Design ook de komende tijd goed in de gaten te houden.

User eXperience heeft veel raakvlakken met Service Design. Het is goed om te merken dat Service Design ook binnen UX een gespreksonderwerp (aan het worden) is. Het is belangrijk om dit vakgebied vanuit zo veel mogelijk verschillende perspectieven belicht wordt.

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]