Innovatieproeftuin 2028 – boven het maaiveld

Woensdag 3 december stond de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam vol met bijna 3000 innovatieve mensen. Of met mensen die wel wat innovatie konden gebruiken. De innovatieproeftuin was een initiatief van het innovatieplatform.

RIMG0514

Georganiseerde chaos
Mijn eerste indruk was: georganiseerde chaos.
De Van Nelle Ontwerpfabriek is groot, indrukwekkend, en heeft meerdere ingangen en trappenhuizen. In de enorme rij voor registratie werd ons koffie aangeboden door studenten van KaosPilots, die met veel lawaai hun workshop aankondigden. De garderobe was snel vol, en in de gangen richting de zaal werd je al overvallen met voornamelijk innovatieve producten en hier en daar een kleine lezing.
Gelukkig waren er mensen van de organisatie met plattegronden op strategische punten geplaatst, want de bezoekers kregen wel een programma maar geen duidelijke routebeschrijving. Tot de verbeelding sprekende zalen als ‘Tabak’, ‘Piggelmee’ en ‘Achter glas’ bleken niet makkelijk te vinden omdat de ‘routebeschrijvingen’ samengestelde keuzes uit het programma waren, in plaats van fysieke routes door het gebouw. Het gevolg was wel dat er veel rond gelopen en gedwaald werd, en er op die manier veel toevallige en leuke ontmoetingen ontstonden. “Wijk van je route af’ valt dan ook weer in het thema ‘boven het maaiveld’.
Uiteraard waren er veel Industrieel Ontwerpers uit Delft.

Het programma
Er was ontzettend veel te doen. Hieronder een korte impressie van mijn route.
De boodschap van de lezing van Enviu (innovators in sustainability) was dat innovatie vooral door de jongere generatie op gang gebracht kan worden. In vroeger tijden waren het vooral de rijken die voor innovatie betaalden, nu zijn het vooral jongeren die ervoor zorgen dat er betaalbare vernieuwingen gerealiseerd kunnen worden. Na de lezing werden die jongeren (veelal Enviu vrijwilligers) meteen ingezet in een speeddate sessie met aan de andere kant van de tafel een rij oude rotten.
Leuk om om te zien dat de ingenieurs uit Delft steeds verder gaan dan het ontwerpen van producten. De ontwerpers van de solar speedboat bieden nu ook dienstverlening; consultancy op het gebied van duurzaamheid in boten.

De workshop van de KaosPilots bestond uit een leuk warming up, (‘Zoek mensen met dezelfde kleur ogen!’) waarna je los mocht gaan met knutselspullen en een van je vooruitstrevende acties boven hun pre-fab maaiveld mocht hangen. Vervolgens werd er in groepen gepraat over hoe jij de laatste tijd boven het maaiveld was uitgepiept en wat je daarvan vond.

In de lunchpauze heb ik nog geprobeerd om onze premier een lunchkaart aan te bieden, maar volgens de security had hij het druk en mocht ik niet dichterbij komen.

Een goed bezochte, stampvolle workshop van Fietje Vaas (NCSI) Crowd sourcing: samen werken aan innovatie werd opgesplitst in drie groepen waarvan mijn groep de vraag: ‘Hoe krijg ik mijn bedrijf mee met mijn innovatieve idee?’ al crowd sourcend probeerde te beantwoorden. De meningen waren verdeeld hoe je om moet gaan met mensen die steevast de advocaat van de duivel spelen en hoe je mensen eigenaar van het probleem kunt maken.

‘s Middags verraste Luis Suarez (IBM) een zaaltje mensen met zijn lezing; “A world without mail‘. Thinking outside of the inbox!

Naast de geboekte sprekers waren er ook pecha-kucha presentaties van jonge ondernemers, waarna er uiteraard goed ge-netwerkt werd.
Gelukkig liet ook de echt jonge generatie, 6 scholieren van een jaar of 10, op het hoofdpodium zien dat innovatie en creativiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn door hun toekomstvisie in de vorm van tekeningen toe te lichten aan een groot publiek.
Daarnaast was er een hoek van de zaal vol creatieve workshops, meestal gefaciliteerd door studenten, en er was ontzettend veel lekkere, luxe catering.

Maaiveld
Behalve een paar knaloranje over-alls sprongen er qua uiterlijk niet veel mensen boven het maaiveld uit; veel pakken, vlotte, hippe jongeren en chique cateringmedewerkers. Na afloop waren de terugkerende bezoekers nog lang te volgen door hun ‘unieke’ oranje voetbal van ‘Paint the world orange‘.

Al met al was er veel te doen, te praten en te zien! Het is makkelijk om innovatieve producten of portfolio’s te laten zien, een uitdaging is om de volgende editie ook innovatieve dienstverlening te kunnen ervaren…

Mijn indruk was dat er veel (gesubsidieerde) instanties een standplaats hadden en daarnaast veel kleine, netwerkende, startende ondernemers als bezoeker aanwezig waren. Naast WeLL Design uit Utrecht stonden er niet veel echt innovatieve, goed lopende bedrijven; die zijn gewoon hard aan het werk.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]