Innovatieve zorg?

Ziekenhuis Sittard – Orbis Medisch Centrum

Eind januari is het zover en gaat het hele ziekenhuis over naar de nieuwbouw. Afgelopen zondag heb ik al een kijkje kunnen nemen in het, nu nog vrij lege, ziekenhuis.

IMG_0183

De speerpunten van deze nieuwbouw zijn:

  • thuisgevoel
  • patiënt centraal
  • slimme ict toepassingen

Partner op slaapbank
De patiënt centraal, dat zeggen natuurlijk in principe alles ziekenhuizen als het goed is. Maar hier is dit punt toch echt wat verder doorgevoerd. Zo zijn er allemaal eenpersoonskamers met elk een eigen badkamer en een slaapbank waar een eventuele partner / mantelzorger kan overnachten. Het idee hiervan is dan naast het feit dat dit voor de patiënt prettig is, het ook in de kosten scheelt als deze mantelzorger een deel van de zorg overneemt die anders zou worden gedaan door de verpleging, zoals het wassen van de patiënt, maar ook het zorgen voor eten.

Flexplekken voor artsen, vaste kamer voor patient…
Een ander thema dat in het hele ziekenhuis is toegepast is de flexibiliteit. (Bijna) niemand heeft meer een vaste werkplek of spreekkamer. Alles is flex.
Zo zijn de spreekkamers van twee kanten te benaderen, de ene ingang is voor de patiënt, de ander is er voor de arts. Het idee hiervan is dat de patiënt een kamer in gaat en de verschillende specialisten naar de patiënt toe komen i.p.v. andersom, wat nu gebruikelijk is. Het voordeel hiervan is wellicht het comfort van de patiënt, maar zeker niet onbelangrijk is dat dit zorgt voor een zekere efficiëntie. De arts hoeft nu niet te wachten tot de patiënt binnenkomt.

IMG_0136IMG_0140

De stromingen van professionals en patiënten zijn gescheiden
Ze komen elkaar dus niet meer tegen op de gang. Achter de spreekkamers, bevinden zich de zogenaamde kennis en expertise centra waar de professionals elkaar kunnen ontmoeten en bijvoorbeeld patiënten bespreken. Ook hier alleen maar flexplekken.

ZorgRobots
Nu heb ik het nog niet gehad over alle slimme ict toepassingen, maar ook hierin is dit ziekenhuis heel vernieuwend. Wat ik het meest spannend vind, zijn de robots die er (vooral ‘s nachts) rondrijden. Zij zorgen o.a. voor de bevoorrading en hebben een aparte route. Ook in het lab zijn er allerlei slimmigheden op het gebied van ict. Hierbij gaat het vooral om efficiëntie. Zo is er goed gekeken naar een logische clustering van afdelingen om gebruik te kunnen maken van liftjes die buisjes vervoeren tussen deze afdelingen en het lab.

IMG_0116IMG_0112IMG_0144

Beleving?
Hoe dit alles gaat bevallen, zal binnenkort worden ondervonden. Het zal nog wel heel wat flexibiliteit vergen van alle verschillende mensen die in het ziekenhuis werken. En het is de vraag of het concept van flexibiliteit, dat veel is toegepast in de kantoorbouw, net zo een goed idee is voor een ziekenhuis. Het feit bijvoorbeeld dat de arts niet meer zijn eigen spreekkamer heeft, kan tot gevolg hebben dat deze kamer een persoonlijke tint mist. En dat is jammer, naar mijn mening, omdat dit er ook voor kan zorgen dat de patiënt zich meer op zijn/haar gemak voelt. Maar wie weet wat voor creatieve ideeën hiervoor bedacht zullen worden. Dit zal zich allemaal in de toekomst wijzen.

IMG_0174IMG_0167

Voor nu, ben ik erg enthousiast over wat ik heb mogen zien, en zou ik, als ik dan ergens in een ziekenhuis zou moeten liggen, graag een kamer in Sittard reserveren!

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]