SD Reading Circle

Woensdag 27 mei organiseerden Geke en Bas van STBY hun 3e Service Design reading circle, namens het service design netwerk Nederland. (Voor mij de eerste.)
Onderwerp was deze keer de reader “Designing for Services – Multidisciplinary Perspectives: Proceedings from the Exploratory Project on Designing for Services en Science and Technology-based Enterprises, Said Business School“.
Edited by Lucy Kimbell and Victor P. Seidel.

RIMG0009 RIMG0011
RIMG0012 RIMG0010
De introductie is hier te downloaden.

Gezelschap
Het gezelschap bestond deze avond uit 9 mensen, (Geke, Bas, Joost, Arne, Ron, Lobke, Naomi, Emilie en ik) waarbij voor mij 3 nieuwe gezichten.
Gelukkig bleek de reading circle een goede aanleiding om naast over de afgesproken lectuur ook over eigen ervaringen en projecten te praten, waardoor het een luchtiger en interactiever gesprek werd dan ik had verwacht. Voor mij waren de discussies zelfs interessanter dan de artikelen.

Reader
Geke zat de avond voor en vroeg iedereen een eerste indruk te delen. Zij zelf startte door te vertellen dat ze de reader nogal technisch en academisch vond.
De meesten van ons bleken de artikelen te academisch te vinden en praktische diepgang te missen; we bleven vooral met veel ‘hoe’ vragen zitten. Er werd weinig geschreven over methodes, technieken of tools.
Wat mij zelf was opgevallen; er werd steeds geschreven over het belang van een ‘common language’, hoewel juist alle artikelen weer een eigen vocabulair gebruiken.
In elk project moeten stakeholders opnieuw leren elkaar te verstaan. Taal, woorden lijken hier niet altijd het meest handige middel voor.
Joost Holthuis van edenspiekermann vroeg zich af voor wie de bundel eigenlijk geschreven was, waarop Bas een korte uitleg gaf. Lucy Kimbell is oorspronkelijk kunstenares maar later in het vak organisatieadvies betrokken geraakt. Ze is als eerste ontwerper aangenomen bij University of Oxford. Hier merkte Lucy dat ze op academischer niveau moest communicaren om serieus genomen te worden, deze bundel is daar waarschijnlijk een weerslag van.
Meer aanwezigen van de circle vullen hierop aan dat ‘ons verhaal over service design’ soms niet aankomt op het strategische niveau in bedrijven. Je verkoopt een methodiek, en vraagt commitment voor iets nog onbekends met een open einde.

Provotyping
Naomi merkte op dat ze wat ‘gedurfde meningen’ in de reader miste, de artikelen zijn nogal braaf. Arne van Oosterom (Design Thinkers): “Ja, service design is heel lief…” De term ‘provotyping’ van Jacob Buur (TU Symposium) zou hier een goede aanvulling zijn; prototyping niet als letterlijk voorspelbaar resultaat maar als provocerende gesprekstool.
Ron Verweij had hier een goed praktijkvoorbeeld bij; met een presentatie van een nogal provocerend toekomstscenario heeft hij een hele organisatie op zijn kop gezet.

Interdiscipline
Lucy Kimbell beschrijft in het laatste artikel dat het opkomende discipline service design eerder uitgelegd kan worden als een interdiscipline.
Emilie, werkzaam als zelfstandig organisatieadviseur, Lobke van de Kafkabrigade en Arne waren het met elkaar eens dat je in een service design team vaak ook organisatiedeskundigen nodig hebt en dat je als ontwerper moet weten wanneer je het stokje door moet geven.
Hoe rigide houden service designers vast aan ‘hun processtappen’?
Goede beeldspraak van Bas: het verschil tussen een handleiding en een gereedschapskist.
(Handleiding is voor dummies, toepasbaar in 1 sitatie. Gereedschapskist is voor experts, kiezen geschikte tools voor elke situatie.)

Reading Circle nr. 4
Mijn voorstel om voor de volgende circle een aantal blogs te volgen en te bespreken werd door Bas uitgebouwd tot een idee van een delicious group waar ieder zijn voorstellen in kan dienen voor een te bespreken blog artikel.
Ook stelde Bas voor een volgende keer visualisaties, schema’s en diagrammen te bespreken, als onderdeel van de common language.
De volgende reading circle is geplanned op donderdag 9 juli, 19:30 in Amsterdam. Je kunt je aanmelden bij de facebook group of via de linkedIn group; SDNN boekclub.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]