Innovatie in vervoer(ing) in Friesland

Ik was bijna verleid om deel te nemen aan een prijsvraag uitgeschreven door de provincie Fryslân.

Van de website:
“De Provincie Fryslân wil innovaties in het collectief vervoer stimuleren. Daarom worden aanbieders en afnemers van innovaties in het collectief vervoer gevraagd mee te doen aan Innovatie in vervoer(ing).

Prijsvraag
De provincie heeft een prijsvraag in het leven geroepen om innovaties in het collectief vervoer een impuls te geven. De twee beste inzendingen krijgen elk €50.000 om hun innovatieve idee te ontwikkelen.”

Wat hield mij tegen? Bij de uitleg over wat de prijsvraag exact inhoud las ik de drie thema’s. “De 3 inschrijvingscategorieën zijn ‘duurzaamheid’, ‘technische innovaties’ en ‘ruimtelijke kwaliteit en openbaar vervoer’.”

fryslan

“Where are the people?”
Hoewel ik denk dat elke innovatie, zeker in deze tijd, alle aandacht verdient is het wel heel erg belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Wanneer het gaat om mensenwerk, zoals in dienstverlening, zou je op zijn minst mogen verwachten dat hier ook het zwaartepunt zou liggen. Of op zijn minst een focus en dus ook een categorie. Voor ons is deelname daarom niet relevant hoewel ik dit juist wel zou denken.

note: De website van de Provincie Fryslân is te lezen in het: Nederlands, Frysk, Engels, Duits, Frans én het Japans(!). Nou dát is wel goede dienstverlening!

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Comment by Friedhelm Veldhuijzen

    Ik ben het met je eens dat Friesland beter over de Prijsvraag had kunnen nadenken.

    Toch denk ik dat je je er te gemakkelijk vanaf maakt. Ook al is het platform misschien minder dan zou kunnen, het blijft een platform, een startpunt van waaruit verbeteringen gestart kunnen worden. Niet alleen over het vervoer maar ook het platform/prijsvraag zelf.

    In jouw geval had ik gewoon goede ideeën over dienstverlening ingediend. Ook al is er toevallig geen categorie voor, goede ideeën worden toch wel opgepakt.

31Volts [Service Design]