Diensteninnovatie op de Innovation Lecture 2009

Op 8 december 2009 was 31Volts aanwezig in de Ridderzaal. Hier vond de jaarlijkse Innovation Lecture plaats. Met de Lecture wil het ministerie van Economische Zaken het belang van innovatie voor ondernemen benadrukken en een impuls geven aan de maatschappelijke discussie rond dit thema. Met minister van der Hoeven als gastvrouw en Prinses Maxima als ere-gast, stond de Lecture dit jaar volledig in het teken van diensteninnovatie. De Lecture werd dit jaar bijgewoond door een gemêleerd gezelschap van zo’n 150 gasten uit het bedrijfsleven, de wetenschap, overheid en politiek.

Minister van der Hoeven kondigde aan een “doe-tank” te starten alsmede een nieuwe subsidie voor organisaties die zich bezig houden met diensteninnovatie in de creatieve en financiële sector.

De keynote: Jeneanne Rae

Als keynote spreekster tijdens de Lecture was Jeneanne Rae uitgenodigd. De voormalig director van IDEO in Londen en de oprichtster en CEO van het toonaangevende Peer Insight.

In haar keynote presentatie gaf Jeneanne Rae zeer helder aan waarom de noodzaak voor diensteninnovatie juist nu zo groot is.

The reason why service innovation is getting more and more attention lately is the fact that business is changing as never before. The growth of the service economy has been accelerated by the profound changes in capability brought to us in the current information age. This has led to new customer demands and expectations that organizations have to deliver upon. Customers are becoming the main reference point for your strategy, not your direct competition.

Onderbouwd met enkele aansprekende cases uit hele uiteenlopende dienstverlenende sectoren ilustreerde Jeneanne wat volgens haar de randvoorwaarden zijn om succesvol in diensten te innoveren.

Delivering successful service innovations requires going beyond traditional innovation methods and mindsets. Organizations need to reallocate resources from pure science-based technology innovations to include more social research in order to understand user contexts and motivations. They need to employ more design thinking and design methods that already have proven to deliver valuable solutions in many other fields. It’s crucial to invest in change management as part of every service development program because unlike in manufacturing businesses, the collection of people, processes, and systems make up the “factory” in service organizations.

Service Design publicatie

Na afloop van de Lecture kregen alle genodigden een publicatie mee over diensteninnovatie en service design. We zijn er enorm trots op dat de inhoud van deze publicatie volledig door 31Volts verzorgd is! Bij deze willen we onze collega’s van STBY en DesignThinkers bedanken voor hun cases in de publicatie. Voorlopig is de publicatie alleen als een fysiek boek te krijgen maar we doen ons best om het zo snel mogelijk online te krijgen. Binnenkort zullen we op onze blog uitgebreid ingaan op deze publicatie.

Innovation is Served - Service Design publicatie

De organisatie

Met deze Lecture lijkt 2009 echt het jaar te zijn waarin diensteninnovatie definitief op de agenda is gezet. De overheid investeert ondertussen structureel in thema en daarnaast blijkt de vraag vanuit het bedrijfsleven naar deze expertise sterk aan het toenemen is. Nederland heeft de potentie om een wereldwijd een toonaangevende rol te spelen rond diensteninnovatie.

Wat betreft de organisatie van de Lecture ben ik vol lof. Het is ze gelukt om een internationaal gerespecteerde spreekster naar Nederland te halen. Wat wellicht een veel grotere prestatie is, is het feit dat het de organisatie gelukt om een publiek samen te stellen waar een enorme energie in zat. Dit was gedurende de hele Lecure maar met name de debat ronden goed te merken. Overigens ook grote complimenten aan het optreden van de dagvoorzitter en de “act” van de dag. Erg goede afwisseling tussen inhoud, vermaak en discussie.

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]