Spelen bij Rijkswaterstaat

11 februari was 31Volts uitgenodigd bij Rijkswaterstaat op hun evenement over ‘Serious Gaming’.

Programma
De dag, gefaciliteerd in LEF, stond in het teken van Serious Gaming. Een groot aantal geïnteresseerden bezocht de markt van game designers en aanbieders op het gebied van simulatie en nam actief deel aan het programma van workshops en lezingen. Als vreemde (extra) eend in de bijt leverde 31Volts toegevoegde waarde op de overlap service design & game design. We zien gaming als een waardevol kanaal of middel dat dienstverlening en de communicatie hierin kan versterken. We vertelden over het project dat we in zomer ’09 voor RWS hebben uitgevoerd, waar bij 3 van de 5 ontworpen nieuwe diensten gaming een grote rol kan spelen.
Wij gaan niet uit van technologie, maar onze uitgangspunten zijn mensen en wat voor hun belangrijk is. Vandaar dat we gedurende de dag een aantal mensen één en dezelfde vraag hebben gesteld:

Wat betekent spelen voor jou?

Vraag
Mooi om te zien: alle ondervraagden kregen een glimlach op hun gezicht bij deze spontane vraag :-)
Alle antwoorden zijn natuurlijk goed en lopen zeer uiteen; van spelen met (klein)kinderen tot spelen in een band, van grenzen verkennen en competitie tot samenspel. Van ‘te weinig’ tot ‘onderdeel van mijn levenswijze’. Sommige geïnterviewden kwamen meteen los van de context van de dag waarin de vraag werd gesteld, anderen gaven beroepsmatige uitleg.
De gesprekken hebben we gefilmd. Van de rijke hoeveelheid aan antwoorden gaan we een korte compilatie maken, een video geïnspireerd door het concept ‘50 people 1 question‘. Deze video zullen we binnenkort op onze weblog online zetten.

Bevindingen
Onder de bezoekers hebben we een heel aantal gelijkgestemden getroffen en inspirerende gesprekken met hen gevoerd. Ons boek Innovation is Served bleek bekend te zijn, de eerste keer dat we via een omweg een enthousiaste lezer ontmoetten!
Goed initiatief deze dag, georganiseerd door Roel Doef en Yuen Yen Tsai. Voor ons zijn er een aantal concrete acties en afspraken uit voortgekomen.
Tip: er ligt nóg een kans open voor Verkeer en Waterstaat en game designers: naast serious gaming via digitale kanalen valt er ook actie te ondernemen met games zonder digitale technologie als uitgangspunt. Een voorbeeld hiervan is Urban Gaming, dat meer gebruik maakt van mensen en hun fysieke omgeving en dat inzet in het spel.

De gamevraag IMG_0436
Marcel in gesprek bij LEF en 31Volts banner

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

31Volts [Service Design]