Businessmodel innovatie voor musea (en de culturele sector)

Een museum dat actief experimenteert met nieuwe businessmodellen is beter in staat om de culturele waarde die het creëert succesvol te vertalen naar nieuwe inkomstenbronnen.

Van waarde naar inkomsten

Musea hebben met hun collecties veel waard in huis. Toch is het verdienmodel van veel musea vrij traditioneel; het gros van de inkomsten komt uit betalende bezoekers (en subsidies). Meer bezoekers naar jouw museum trekken of de toegangsprijs verhogen zijn niet de manieren om te innoveren. Gelukkig biedt een traditioneel model als dit volop ruimte voor vernieuwing!

Gericht werken aan nieuwe inkomstenbronnen is geen luxe maar een strategische noodzaak voor musea. Zeker in tijden waarin subsidies voor de culturele sector onder druk staan en de concurrentie om de bezoeker alleen maar heviger wordt.

Het business model canvas, een vertrekpunt voor vernieuwing

In projecten waarin we gevraagd worden om mee te denken over het verzilveren van waarde maken we graag gebruik van het business model canvas (wikipedia). Het business model canvas is een tool waarin de belangrijkste onderdelen van een business model (en hun onderling verband) gevisualiseerd worden. Het canvas geeft de ruimte om niet monetaire waarde in het business model inzichtelijk te maken en is daardoor erg goed te gebruiken in de culturele sector.

Het grote voordeel van het business model canvas is dat het structuur geeft aan het innoveren van een businessmodel. Door de business model onderdelen letterlijk te schetsen op het canvas ontstaan inzichten en wordt het een stuk eenvoudiger om na te denken over een nieuwe invulling.

Door juist te kijken naar het alle onderdelen van het business model, en niet alleen naar de inkomsten en uitgaven, helpt het canvas om vanuit een breder perspectief te innoveren. Met wie kun je partneren, hoe kun je de relatie met je klanten versterken of welke expertises kun je nog meer vermarkten. Het zijn vragen die ter sprake komen als je met het canvas aan de slag gaat. Bij het invullen van het canvas is het van groot belang dat je een scherp beeld hebt wie jouw doelgroep is.

Business Model Canvas

Het business model canvas voor een non-profit evenement ontwikkeld door 31Volts

Wat de businessmodel innovatie voor jouw zal zijn valt niet te voorspellen. Wellicht liggen er onontgonnen kansen rondom retail/merchandising (Dick Bruna Huis), biedt nieuwe media kansen om de museum “experience” te vermarkten of kun je kunst in huis brengen bij mensen (artlease)?

Ga aan de slag, probeer het uit en breng het gesprek op gang binnen je organisatie!

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]