De Utrechtse Musea en hun ambities…

1.) Tien Utrechtse musea hebben een organisatie in het leven geroepen om ze te helpen om de komende jaren te groeien van 850 duizend naar 1 miljoen bezoekers per jaar.

2.) De gemeente Utrecht is in de race om benoemd te worden tot Culturele Hoofdstad van 2018.

Het lijkt erop dat dit soort megalomane ambities geïnspireerd zijn op de races waarmee verschillende landen proberen om de Olympische spelen of het Wereldkampioenschap voetbal in huis te halen. De vraag die bij mij opkomt is of deze ambities wel aansluiten bij wie wij zijn. Omdat deze serie over musea en service design gaat (en niet over sport) stel ik mij de vraag of een ambitie van het fictieve getal 1 miljoen wel hetgeen is de bezoekers nodig hebben.

Natuurlijk draag ik de musea in Utrecht een warm hart toe. Ik bezoek ze graag en de voorbij fietsende meneer Dick Bruna stemt mij vrolijk. Sterker nog, ik heb één van de museum winkels ontworpen. Ambities van de musea gaan mij aan het hart. Echter ik denk dat de ambities van de musea niet moeten liggen in het benoemen van een getal maar dat het aantal (toekomstige) bezoekers het gevolg moeten zijn van een fantastische programmering en een sterke identiteit. En in dit laatste punt ligt mijns inziens de uitdaging:

Hoe ontwerp je voor Utrecht en de Utrechtse Musea een identiteit die de ambities werkelijkheid laat worden?

Afgelopen zomer heb ik, op uitnodiging, op de University of California in Berkeley deelgenomen aan het programma Driving Strategic Service Innovation. Het was een volle week met lectures en lunch-talks. Eén van de sprekers was Quentin Hardy. “Hardy is National Editor for Forbes Media and talked about trend within technology driven firms like Google, Facebook etc.”

Het meest waardevolle inzicht haalde ik niet uit zijn verhalen over deze bedrijven maar kwam per ongeluk voorbij in een paar regels over gaming. Bij games is het niet enkel belangrijk om de draak te verslaan, en de prinses na een veldslag te redden, het gaat om over ‘grinding’. Dit is de tijd en ruimte tussen de ‘gevechten’ door, de tijd waarin niet heel veel gebeurt. Hardy vertelde over het belang van deze periodes in games om je op te laden, te ontspannen om zo de volgende uitdaging aan te kunnen.

Vervang nu eens de ‘gevechten’ door ‘musea’.

Stel, je wil als Utrechtse museum samenwerken om zo een nog betere bezoekervaring te realiseren, dan zou je veel kunnen leren uit de manier waarop games ontworpen zijn. In de samenwerking is het van belang om de ruimte tussen de musea (in tijd en fysieke ruimte) vanuit het bezoekers perspectief te ontwerpen. Wanneer je een service design bril opzet én methodiek gebruikt, dan denk ik dat er enorm waardevolle successen geboekt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de Customer Journey Map als methode. Wanneer we hierover vertellen gebruiken we de NS vaak als voorbeeld; hoewel je een kaartje koopt voor de feitelijke treinreis begint deze eigenlijk al thuis.

Waneer je een Customer Journey Map zou maken van een bezoek aan de Utrechtse musea dan zou je ook goed moeten kijken naar de reis van musea naar musea. De reis buiten de deur van het museum. Waarschijnlijk dat hier de innovaties gevonden worden.

Misschien dat de 1 miljoenste bezoeker wel eens verleid wordt door de ‘grinding’ tussen de musea….

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]