Succesvol herbestemmen van leegstand, zo doe je dat!

Het afgelopen semester ben ik docent geweest op de Master Interior Design. Net voor het weekend was de eindbeoordeling van de studenten. Hun opgave was om voor TCN een concept te ontwikkelen voor hergebruik van een bestaand pand in Utrecht. De beoordeling vond plaats in de Atoomclub, een gebouw van TCN op een industrieterrein langs de A2. Dit is een jaren ’70 kantoorgebouw dat gerenoveerd is en nu weer dienst doet als een ‘hip’ kantoor-verzamelgebouw.

In mijn vak Research & Methodes zijn de studenten de uitdaging aangegaan om in de huid te kruipen van de nieuwe bewoner/gebruiker van hun pand, hun concept. Is dit gelukt?

Jasper Breugelmans, student aan de UU, schreef de scriptie Verloren Kantoren? Het is schrikbarend te lezen dat ruim 12% van de kantoorruimte in Nederland leeg staat. We praten dan over een leegstand van ongeveer 7 miljoen vierkante meter. Naast dat je dit als een probleem zou kunnen ervaren biedt het ook kansen. Bij TCN zijn ze zich daar heel goed bewust van de kansen.

Het is schrikbarend te lezen dat ruim 12% van de kantoorruimte in Nederland leeg staat.

Een snelle google zoekactie levert veel ideeën op over wat we met deze panden kunnen doen; scholen en woningen als oplossing voor de herbestemming. De vraag is of dit wel aansluit bij heersende behoeften? Want zeg nou zelf, zou jij op en industrieterrein willen wonen? Het lijkt erop dat de uitdaging niet is om na te denken over de nieuwe functie van deze 7 miljoen vierkante meters, maar om te onderzoeken waar we mensen mee kunnen helpen. Wat zouden zij mee geholpen zijn? En hoe kunnen we vervolgens de weelde aan leegstand hiervoor inzetten.

The-Steelcase-Coordinated-Office-Approach

Voor mijn studenten is het heel erg moeilijk gebleken om hun focus te verschuiven van interieur naar mensen. Voor projectontwikkelaars en makelaars zal dit ook zeker een uitdaging zijn. Van de human-centred approach in service design valt nog veel te leren door de klassieke ontwerp disciplines. Daar waar wij het ontwerp proces aan het klassieke ontwerpen ontlenen geven we deze benadering graag terug.

Lees ook SMAAK van de Rijksbouwmeester.

31Volts

31Volts

At 31Volts we love people, design and innovation. Occasionally we take the time to share our thoughts on this blog. Like what you see? Let's get in touch!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments

  • Comment by Joren van Dijk

    Interessant om te lezen! Ik denk dat een gerelateerd probleem hieraan te vinden is in het hokjes denken van stadplanologen. Hier een kavel voor woningen en daar een kavel voor bedrijven, waarbij de laatste een soort verzameling aan metalen dozen is (om nog maar te zwijven over de infrastructuur). Daarin zou ik inderaad niet willen wonen. Maar wat als bedrijven en woningen nou meer gemengd zijn en het gehele kavel is ontworpen om zo een mix te ondersteunen? Ik kan me prima voorstellen dat de behoefte daartoe veranderd.

31Volts [Service Design]