31Volts realiseert Service Design Studio samen met KLM en Schiphol

KLM Service Design Studio op Schiphol

8 maart 2013 werd de eerste “pop-up” Service Design Studio midden op Schiphol geopend, een primeur in Nederland. In de flexibele en open ruimte werkten KLM, Schiphol en passagiers samen aan de toekomst. Belangrijke thema’s waren onder andere duurzaamheid en een duurzame klantrelatie.

KLM en Schiphol kiezen voor Service Design om klanten te betrekken bij duurzaamheid en innovatie.

Unieke samenwerking

De Service Design Studio kwam voort uit een unieke samenwerking tussen KLM, Schiphol en 31Volts. KLM pionierde al langer met 31Volts in verschillende succesvolle Service Design projecten. De Studio gaf de werkwijze een structurele plek binnen de organisatie. In opdracht van KLM en Schiphol ontwikkelde 31Volts het plan en zorgde voor de realisatie en inrichting. Tevens waren de creatieve en procesmatige regie van projecten binnen de Studio in handen van het bureau.

Waarom Service Design

Service Design is de werkwijze om waardevolle diensten te ontwikkelen. Verbeteren van de beleving en het verhogen van de waarde van een dienst zijn het doel. De (toekomstige) gebruiker is altijd het uitgangspunt. Het resultaat zijn diensten die een natuurlijke plek innemen in het leven van mensen. Klanten komen graag terug en medewerkers voelen zich betrokken. Design is bij uitstek de manier van werken om op een gestructureerde wijze nieuwe waarde te creëren.

KLM Service Design Studio op Schiphol

Hoe werkt de Service Design Studio

De Studio stond in het teken van exploratief onderzoek naar de behoeften van reizigers rond verschillende thema’s. De levendigheid en culturele diversiteit op Schiphol levert waardevolle, rijke en vooral persoonlijke verhalen op. Uit de verhalen komen inzichten naar boven. Inzichten die veel (business-) potentie hebben en waarmee diensten kunnen worden ontwikkeld die er voorheen nog niet waren, waardevol en relevant zijn voor passagiers én tegelijkertijd toonaangevend en vooruitstrevend in de markt.

KLM Service Design Studio op Schiphol

Pionieren

Nog niet veel organisaties gebruiken design als werkwijze om de klantrelatie te innoveren. De meeste voorbeelden gaan over het verbeteren van processen. Niet eerder is een open ruimte op een publiek toegankelijke plek ingericht, waar medewerkers en klanten samen kunnen werken en ontwerpen aan de toekomst. KLM en Schiphol hebben de primeur en zijn trotse voorlopers op dit gebied.

KLM Service Design Studio toolkit

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]