Service Spotlight: Margaret Wines

De Service Spotlight is een podium voor dienstverleners die zich in de ogen van 31Volts positief onderscheiden. We delen hier persoonlijke ervaringen die ons verrassen, inspireren en waar we blij van worden.

Margaret Wines wijnproeverij bij Fort aan de Klop

84 smaken wijn

Een wijnproeverij op de binnenplaats van een sfeervol Fort aan de Hollandse waterlinie. Dit leek me een prima manier om de zondagmiddag door te brengen. Direct al bij het welkomstdrankje werd duidelijk dat de proeverij een ontspannen en ongedwongen sfeer had. Het had iets weg had van grote gezellige borrel waar geen bitterballen en bier geserveerd werden maar uitstekende wijn. Gewapend met de wijnkaart begon ik aan de onmogelijke opgave om een selectie te maken uit de 84 verschillende soorten wijn die open op tafel stonden. Gelukkig was er altijd wel iemand van de organisatie om je te helpen bij de keus. Wat me opviel was het plezier waarmee de mensen van de organisatie het verhaal achter de wijn vertelden. Duidelijk trots op iedere fles die er stond.

Een feest voor je vrienden

Wat deze wijnproeverij voor mij noemenswaardig maakt is het feit dat de organisator ervan een lokale wijnwinkel is. Geen wijninstituut, geen horecagelegenheid maar een retailer. Het sterke aan deze wijnproeverij is dat het alleen maar winnaars heeft. Aangezien er geen winst gemaakt hoeft te worden op een “feestje” betaal je als bezoeker een relatief klein bedrag om deel te kunnen nemen. Hiervoor krijg je dus een gezellige middag en de kans om exotische wijnen te proeven die je anders niet zo snel zou kopen. Voor de wijnwinkel is het natuurlijk een prachtige kans om zijn expertise te laten zien. Daarnaast is het een verfrissende manier om je goederen aan te prijzen tussen alle bestaande advertenties en reclameuitingen. Elke winkelier heeft met prijsdruk te maken en als je niet de goedkoopste bent (of wil zijn) is de constante uitdaging om meerwaarde te bieden voor je klanten. Met deze wijnproeverij lukt het Margaret Wines vrij aardig om de concurrentie te ontstijgen.

3 Service Design take-outs

  • De kracht van het ‘spotify-effect’. Voor een vast bedrag oneindig veel muzieksoorten verkennen. Het resultaat? Je ontdekt gegarandeerd nieuwe artiesten en gaat sneller naar een concert als ze in de buurt zijn. Bij de wijnproeverij kon je 84 wijnen proeven, daar zit altijd wel een nieuwe ontdekking tussen die je graag mee naar huis neemt.
  • Prikkel alle zintuigen. Of het nu buiten op een fort is of in een oude wijnkelder. De kunst is om een beleving te creëren waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Zo zorg je ervoor dat de herinnering langer blijft.
  • Benut de persoon achter het merk. De wijnproeverij is moment om de mensen achter de onderneming te leren kennen. Als je weet waarom iemand voor dag en dauw opstaat om zijn zaak te openen maak je wellicht een andere (of juist dezelfde) keus bij je volgende aankoop.

Een volgende stap

Maak mensen onderdeel van het proces. Zou je tijdens de wijnproeverij mensen hun eigen wijn kunnen laten bottelen? Heb je meteen een origineel verhaal als je de fles op tafel zet bij het volgende diner met vrienden.

Ervaar het zelf

Wil je zelf eens de mensen van Margaret Wines spreken? Loop dan bij ze binnen op de Oudkerkhof 10 in de Utrechtse binnenstad. Hou voor een nieuwe wijnproeverij hun facebook pagina in de gaten.

Marc Fonteijn

Marc Fonteijn

Als medeoprichter van 31Volts houdt Marc zich bezig met het verleggen van grenzen binnen service innovatie. Marc helpt organisaties om waarde te creëren voor hun klanten door middel van design.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

31Volts [Service Design]