Kansgebied voor de Utrechtse Musea

Hoe kunnen de Utrechtse musea dagjesmensen verleiden om een museum te bezoeken en wat kunnen ze doen om bezoekers vaker terug te laten komen?

musea-logo

Concurrentie voor musea

Jaarlijks komen meer dan 800.000 bezoekers naar de verschillende musea in Utrecht. De concurrentie om de aandacht van alle dagjesmensen neemt steeds verder toe. Dit voelen de Utrechtse musea ook.

Samenwerking in Utrecht

In het kader van het “Innoveren in Dienstverlening” programma en in samenwerking met het Musea Utrecht initiatief hebben we gekeken naar de kansen voor musea om ook in de toekomst bezoekers aan zich te binden. Het Centraal museum Utrecht, museum Catharijneconvent en het Utrechts Archief waren de partners in dit project. Alle drie gelegen in het Museumkwartier, het centrumgebied van Utrecht waar zich verschillende musea bevinden.

Toeristen achtervolgen in de binnenstad van Utrecht levert verrassende inzichten op.

Aanpak - Musea Utrecht

Museumbezoekers achtervolgen

Dit project zijn we gestart met een exploratief veldonderzoek. Museumbezoekers in de Utrechtse binnenstad hebben we gevolgd met een fotocamera. Op die manier hebben we de ‘hotspots’ en knelpunten in de weg naar een museum letterlijk in beeld gebracht. Om te leren wat belangrijk is voor een geslaagd dagje uit hebben we ansichtkaarten met opdrachten gemaakt en verspreid onder toeristen.

Concepten tot leven brengen

Op basis van de inzichten uit het onderzoek hebben we in co-design workshops samen met ervaringsdeskundigen uit de museumwereld richting gegeven aan nieuwe concepten. Tijdens de workshops zijn uit een tiental concepten uiteindelijk twee gekozen. Deze twee concepten zijn vervolgens tot leven gebracht in de vorm van service scenarios.

Het museumbezoek is vaak onderdeel van een compleet dagje uit. Daar liggen kansen.

Resultaat - Musea Utrecht

Het DeCentraal Museum

Het DeCentraal Museum maakt op een slimme manier gebruik van bestaande hotspots in de stad Utrecht. Het DeCentaal Museum brengt mensen in aanraking met musea door kleine delen van hun collectie tentoon te spreiden in de stad waar mensen van nature graag komen.

Herkenbaarheid Museumkwartier

Het concept ‘Herkenbaarheid Museumkwartier’ is er op gericht om het Utrechtse Museumkwartier tot leven te brengen in de belevingswereld van museum bezoekers. Het concept maakt mensen bewust van de karakteristieke elementen in de Utrechtse binnenstad die het kwartier maken tot wat het is.


Benieuwd hoe we kunnen helpen om jouw uitdaging te vertalen naar concrete resultaten?

Deel je ambitie
31Volts [Service Design]